Doğa Kuşları | Saka | Flurya

İskete Kuşu

18 Şubat 2018 Pazar

İSPİNOZ



İSPİNOZ (FRINGILLA COELEBS) CHANFFINCH

Yerlidir. Trakya, Marmara, Karadeniz, Ege ve Akdeniz bölgeleri ile, Orta Anadolu'nun Kuzey ve Doğu Anadolu'nun Güneydoğu bölgelerindeki ormanlarda yasar.

YASAMA ORTAMI:

Ağaç bulunan her yerde yasar.Ormanlarda,parklarda,tarlalarda,yerleşim yerleri etrafında,bahçelerde,çitlerle çevrili tarım alanlarında yasar.Kişi diğer toplu yasayan kuşlarla birlikte geçirirler.

ÜREMESI:

Erkek Şubat veya Mart ayında yuva yerini hazırlar.Yapılan yuva inşa edildiği agamin kabuğu ile kamufle edilmiştir.Yumurta şayisi 5 olup,kuluçka süresi 12-14 gündür.Kuluçkaya sadece dişi kus yatar.

BESLENMESI:

İspinoz kuvvetli gagaya,sağlam kafatasına,geniş çene kaslarına,sert tohumları öğütmek için kuvvetli taslıklara sahiptir.Tohumlar baslıca yiyecekleri olmasına rağmen,ispinoz yavrularını böcek,örümcek ve özelliklede tırtıllarla besler.Kendileri bitkisel besinler,yağlı tohumlar,çam tohumları ve meyvelerle
Ergin erkeklerde alin siyah,tepe,ense ve boynun yanları mavi gri,basın yanları,gerdan ve göğüs kirli pembe,karin ve kuyruk altı beyazdır.Sırtı kırmızı kahverengi,kuyruk sokumu yosun yeşili,kuyruk gri siyah ve hafif çatallıdır.Kanatlar siyahtır,üzerinde 2 beyaz bant vardır.Omuz bası beyazdır.Dişilerin sırtı,basın üstü ve yanları zeytuni kahverengi,gerdan ve göğüs açık gri kahverengidir.''Pik pik,viyt viyt vit rüt'' ve ''çuyiyiyi-çuyyo'' diye öter.

BOY:   15 cm.dir.

    Choose :
  • OR
  • To comment
Hiç yorum yok:
Write yorum