KETEN KUSU- FANYATA (Carduelis Cannabina)
Ülkemizin de uygun ortam bulduğu her yerde yasar.Yerlidir.Kisin Keten kuşu küçük gruplar oluşturarak,özellikle Florya,Kiraz kuşu ve diğer tanecil kuşların bulunduğu sürülere katılırlar.Dişi-erkek birbirlerine son derece bağlıdır.
YAŞAMA ORTAMI :
Bol ağaçlı düzlüklerde,sik otluk ve çalılıklarda ,çitlerle çevrili tarım alanlarında ve bataklık ağaçlıklarda yasar.Ayrıca bayırlarda,park ve bahçelerde ve yoğun bitki örtüsünün bulunduğu mezarlıklarda da rastlanır.
ÜREMESI :
Yılda iki defa ürer.Ekseriyetle genç ağaçların kıyılarındaki sik dalları arasına;yoğun bitki bulunan mezarlıklara yuva yapar.Yuva iki günde dişi kus tarafından yapılır.Bu sırada erkekte sürekli refakat eder.Bu kus hemen bütün sezon çiftleşir.Yumurta şayisi 5-6 olup,kuluçka süresi 11-14 gündür.Kuluçkaya erkek ve dişi nöbetleşe yatarlar.
BESLENMESI :
Yetişkinler bitki taneleri,yabani hindiba,diken,araşıra yeşil filizler,nadiren de böceklerle beslenirler.Yiyecek diyetleri sürekli olarak bitkiden tohuma değişerek sürer.
TANINMASI :
Ergin erkeklerde ilkbahar ve yazın,tepe ve göğüs kırmızıdır.Bas ve boyun gri kahverengi,gerdan gri pembe üzeri siyah beneklidir.Sırtı ve kanat örtü tüyleri kestane rengidir.Kuyruk sokumu beyaz,boyuna kahverengi çizgilidir.Karin beyaz,gövdenin yanları pas rengidir.Kanat uçma tüyleri ile kuyruk tüyleri koyu kahverengi,etrafları beyazdır.Dişilerde tepe ve göğüs açık kahverengidir.Kanat ve kuyruk tüylerinde ki beyazlık daha soluktur.Gaga ve ayakları boynuz rengidir.Oldukça soluk görülmelerine rağmen,baharda üreme mevsimi yaklaşırken erkeğin tepe ve göğüs tüyleri kızarır.Melodik sesler duyulmaya baslar,''Fiy-gegegege'' diye öter.
Hiç yorum yok:
Write yorum