Doğa Kuşları | Saka | Flurya

İskete Kuşu

22 Temmuz 2017 Cumartesi

Saka Kuşu





Saka Kuşu


Saka kuşu (Carduelis carduelis), ispinozgiller (Fringillidae) familyasından kafeslerde çok beslenen ötücü bir kuş türü.
saka
Özellikleri
Erişkinlerde gaga dibinden gözün arka ucuna kadar yayılan kırmızılığı yalnız gaga ile göz arasındaki koyu esmer bir bant keser. Gözün gerisindeki yanları beyaz, tepe ve boyun yanları siyahtır. Kanatların ortası boyunca, gövdeye doğru sarı renkli geniş bir bant uzanır. Kanatların beyaz lekeli arka kenarları dışında kalan öbür bölümleri siyah, sırt kahverengi, kuyruksokumu beyazımsıdır. Siyah kuyruk tüylerinin uçlarında da beyaz lekeler bulunur. Gençlerde kanat ve kuyruk tüyleri erişkinlerinki gibidir. Ama öbür bölümler grimsi kahverengi ve koyu çizgilidir. Yerli sakaların uzunluğu 12-13 cm, kasım sakalarının (Sibirya sakası olarak da bilinir) uzunluğu 15 cm ve kömürcü sakalarının uzunluğu ise 11 cm civarındadır.
Sakakuşunun adının kökeni ilginçtir. Parlak renkleri, güzel ötüşü ve kafeste kolay beslenebilmesi sebebiyle sakakuşunun çok eski dönemlerden beri kafeste beslendiği bilinmektedir. Doğada sakakuşunun yuva yapmak ya da besin elde etmek için küçük dalları iki ayağı ile tünediği zemine kıstırıp kendine doğru çekebildiği gözlenmektedir. Ortaçağda sakakuşunun bu özelliğinin keşfedildiği ve bunun bir seyir haline getirildiği bilinmektedir. Kafeste beslenen sakanın içme suyu küçük bir kap içine konarak kap tüneğe bağlandıktan sonra kafesin dışına sarkıtılmaktadır. Sakakuşu susayınca doğal yeteneğini kullanarak su kabinin ipini ayaklarıyla çekip kabı tünek hizasına getirmekte ve suyu içmektedir. Bu özelliği sakakuşunun sakalık, yani su satıcılığı mesleğinin adıyla anılmasına yol açmıştır
Yaşam şekli
Güzel ötüşleri ile tanınan bu kuşlar özellikle devedikeni tohumları ile beslenir. Ormankenarlarında ve ağaçlık yerlerde ürer, üreme mevsimleri dışında küçük sürüler halinde dolaşırlar. Meyve bahçeleri parklarda sık görülen kuşlardandır.Bir ağaca kurduğu yuvası yerden 4 ilâ 10 m yüksektedir. Dişi 4-6 yumurta yumurtlar ve bir üreme mevsiminde 2-3, ender olarak 4 kere kuluçkaya yatar.
Dağılımı
Coğrafi dağılımları AvrupaAsya‘nın batısı ve Kuzey Afrika‘yı kapsar. Türkiye‘nin hemen her yerinde yaz kış görülebilir.
Dayanıklılık:
Üreme: Esaret altında üretilebilir.
Ötüş kabiliyeti: Çok iyi ve neşeli
Diğer türlerle uyum: Saldırgan,diğer saldırgan türlerle
barınabilir. (uyum çizelgesini kontrol ediniz)
Boy: (12.7 cm)
ZAMAN ÇİZELGESİ
Yumurta sayısı: 3-7 yumurta (3-5 en genel)
Kuluçka görevi: Sadece dişi kuluçkaya yatar
Civciv çıkış zamanı: İlk kuluçkadan sonra 13. gün içinde
Tüylenme zamanı: Yumurtadan çıktıktan sonra 14. günde
Sakalar ülkemizde de son derece sevilen ve tutulan,anavatanı Avrupa kıtası olan bir kuştur. Ancak dünyanın diğer bölgelerine de sunulmuştur. Dağılım alanı Avrupa,kuzey Afrika ve Asya’nın büyük bir bölümü olan gerçek ispinozlar ailesine dahil ,oldukça göze çarpan ve mükemmel ötüş kabiliyetine sahip kuşlardır. Doğal alanlarını çayırlıklar,ağaçlıklı alanlar,parklar,bahçeler ve bağlar oluşturur. Soğuk iklimlerden sıcağa doğru göç hareketleri yaparlar. Üreme sezonu bahar mevsimidir,üreme sezonunun dışında sakalar ortalama 100 kuştan oluşan sürüler halinde uçuşup dolaşırlar.Yabancı ülkelerde kanarya,karabaşlı iskete,ketenkuşu türü kuşlarla melezleştirilirler yada kafeste üretilirler,sakaların alınıp satılabilmesi için bilezikli yani kafes üretimi olması mecburidir.
Ancak her geçen yıl yasa dışı tuzak kurarak yakalama ile doğalarından koparılan bu güzel kuşların soyu tehlike altındadır.

    Choose :
  • OR
  • To comment
Hiç yorum yok:
Write yorum