Doğa Kuşları | Saka | Flurya

İskete Kuşu

12 Mart 2018 Pazartesi

MOZAMBİK KANARYASI

MOZAMBİK KANARYASI
The Green Singing Finch (Yellow-fronted Canary)- Serinus mozambicus, 11 alt türü bulunur.



Gerçek ispinoz 
Dayanıklılık:   Dayanıklı
Üretim:   Üretken fakat meydan okuyucu olabilir
Ötüş:   Mükemmel
Diğer kuşlarla uyum:   Saldırgan,diğer saldırgan türlerle barınabilir.
Boy:    (12.7 cm)
Diğer isimleri:Mozambik kanaryası,Yeşil şarkıcı ispinoz,Mozambik kanaryası,Önü sarı tohum yiyici,yeşil kanarya,sarı gözlü kanarya
Orijin:Afrika,dağılım alanı Afrika’nın ortalarından uç bölgelerine kadar uzanır. 
Duruş:Aktif bir kuştur,üreme zamanında bulunduğu alanı savunur.Kuşun gri başı ve gözlerinden uzanan iki sarı sürmesi vardır. Alt gaganın altından başlayan parlak sarı tüyler,karnın alt bölümlerine kadar uzanır. Boynun üstü,sırt,kanatlar ve kuyruk grimsi yeşildir
Cinsiyet Ayrımı: Dişilerin daha donuk sarı renktedir ve boğazlarının altında kolye görünümünde yeşil bir tüy oluşumu bulunur. Sadece erkek kuşlar öter. Ayrıca erkeklerin sarı tüyleri daha parlak ve göz alıcıdır. 
Barınma: Orta ve büyük boy kafeslerde sorunsuz barınabilirler. Lütfen iki erkek kuşu aynı ortamda barındırmayınız çünkü ölümüne kavga edeceklerdir. Diğer kuşlarlar sorunsuz barınabilirler ve uygun ortamlarda zebralar ve kanaryalar ile barış içinde yaşarlar. Büyük salmalarda hiçbir sorun çıkarmazlar ancak Venezuela İsketelerine (Carduelis cucullata) karşı oldukça agresif oldukları gözlemlenmiştir. Dış kuşhanelerde de barınabilirler ancak rüzgar,yağmur ve soğuğa karşı önlem alınmalıdır,kuşhanenizi buna göre kapatmanız gerebilir. 4 santigrat derecenin altında tehlike çanları çalar ve 3 santigratta ölümler başlar. Kış aylarında mutlaka ısıtıcı kaynağı kullanınız. Güneş ışığı mutlaka sağlanmalıdır,karanlık ortamlarda ise çok tayflı lambalar yakınız. Bununla beraber mahremiyeti seven kuşlardır,saklanmayı sevdikleri için salmanızı bitkilerle donatınız. Kanaryaların yanında durmaları onları üremeye teşvik edebilir. Eşleri boyutlarına göre barındırınız,büyük cüsseli kuşa küçük kuş vermeyiniz.
MOZAMBİK KANARYASI

MOZAMBİK KANARYASI BESLENME:
Yeşil şarkıcılar boğazlarına düşkün kuşlardır,karışık ispinoz yemi,deve dikeni,kanarya yemi,kabuğuyla birlikte haşlanmış yumurta,ıslatılmış yem,kolza tohumu,yeşil besinler ve un kurdu sevdikleri besinler arasındadır.Ayrıca yağ açısından zengin ötüş yemi, (nijer,gelincik tohumu vb..)kabuklu pirinç,yulaf gibi tohumlarla zenginleştirmeniz gerekir. Ayrıca mineral karışımı ve kalamar kemiği verilmesi gerekir. Orta boy un kurdu,mısır ekmeği kırıntıları,yeşil sebzeler,kurutulmuş meyveler,ekmek kırıntıları,fıstık yağı,beyaz kurtlar,elma,tuzsuz ay çekirdeği gibi besinler üremeyi hızlandırır. Özellkile yeşil besini asla eksik etmeyiniz. 
Diğer özellikler: Bu kuşlar inanılmaz aktif  varlıklardır,kafeste bir ordan bir oraya daima bir hareket içinde gözlenirler.  Bazen sakalarda ki gibi hareketler yapabilirler,bunlardan bazıları baş aşağı asılma ve baş çevirmelerdir. Ötüşleri mükemmeldir,kanaryalardan daha tiz ama nağmeli ve güzel bir şarkıları vardır. Günün sabah,öğlen ve karanlık çökmeden önceki saatlerinde öterler.

Yeşil şarkıcıların erkekleri üreme zamanı diğer erkek kuşları etraflarında istemezler.Üreme zamanı sadece bir çifti aynı ortamda barındırın. Bu kuşlar vahşi kanarya türüne çok yakındırlar. (S. canarius) ve üreticiler bu kuşları diğer kanaryalar ile melezleştirirler. Yeşil Şarkıcı Erkeği x Border veya Roller kanarya dişileri.Doğan yavrular ise kısır olmazlar. Aynı zamanda diğer kuşlarla da melezler yapılır ve gri şarkıcı ispinoz ise diğer bir yakın türdür. Bu kuşlar dayanıklıdır ve 10 seneden fazla bir ömre sahiptirler. Ancak bu kuşlar ne yazık ki CITES III  listesinde ihracatı ve ithalatı yasak olan türler arasındadırlar. Bu yüzden bir çift elde ederseniz,esaret altında bu kuşların devamını sağlamanız için mutlaka  üretmeniz gerekmektedir.
MOZAMBİK KANARYASI
MOZAMBİK KANARYASI ÜRETİM:
Yumurta sayısı:   2-4
Kuluçka :   Sadece dişi kuş yatar.
Çıkış zamanı:   13. günde
Tüylenme zamanı :   18. günde
Bir kafese yada salmaya sadece bir çift koyunuz,kuşlar yerlerine alışana kadar geçen bir hafta kadar agresif kur yapma dönemi geçirirler daha  sonra (bu dönemde erkek dişinin tüylerini yolar ) üreme aktiviteleri başlar. Yuva kap şeklinde örülür ve kapalı sepet,yarı açık kutu  yada kanarya sepeti kabul edilebilir. Açık mavi renkteki yumurtalara sadece dişi kuş yatar. Erkek kuluçkaya yatmaz ancak kuluçkadaki dişiyi besler. Civcivler gelince mutlaka canlı yem ve mama verilmelidir. Çifte yuva verdikten sonra en başta keten ipliği,hindistan cevizi lifi,,temizlenmiş yumuşak otlar ve kökler,hamster tüyleri,kuş tüyü gibi malzemelerden bol bol veriniz. Yuva örmeye fazla meraklı değillerdir ancak yuvalarını çok temiz tutarlar. Üreme zamanı erkeğin hareketleri ve ötüşü çoğalır. Kur yaparken dişinin gagasına bir parça yiyecek kondurur. Yuvayı ortamda gizlenecek şekilde yerleştirin. 
Solda dişinin kolyesi görünüyor.

MOZAMBİK KANARYASI
Çiftler yiyeceği veya canlı yemi az bulurlarsa kesinlikle kuluçkayı ve yavruları terk ederler. Bu kuşların üretimi saka üretimine benzetilebilir,biraz sabır ve mahremiyet isterler. Doğada eylülden ekim sonlarına doğru bir üreme zamanları vardır. Ancak esaret altında ortam ve besin uygun olduğu zaman sıcak mevsimlerde üreyebilirler. Eğer kuşlar kendilerini güvenli hissetmezse erkek yumurtaları yer ve yuvayı bozar lütfen buna çok dikkat ediniz. Bazen sakalarda olduğu gibi erkek kuş çok fazla saldırganlaşır ve yuvaya zarar verir,bu gibi durumlarda civcivler çıkana kadar erkeği ortamdan alınız.

    Choose :
  • OR
  • To comment
1 yorum:
Write yorum