Konu saka ve flurya kuslarını kapsamaktadır.
Salma:
1. Yeteri kadar ve sıhhî sunuma müsâit yemlikler olmalı. Bu yemliklerin tabanda olmasını doğru bulmuyorum. Tele veya tavana asılabilenler tercih edilmelidir.
2. Suyun mümkün olduğunca temiz kalmasını sağlayacak, hacimce yeterli suluklar.
3. İyi ve ilâçlanmış taban malzemesi kullanılmalı. "Mısır Koçan Granülü" önerilebilir.
4. Ortam bakımlı, dezenfekte edilmiş ve dış parazitler için önlem alınmış durumda olmalıdır. Vanodin katılmış su ile bulut tarzi dezenfekte ve Camasir Suyu ile asiriya kacmadan temizlik iyi olur. Temizlik sonrası, salmanız deterjan, çamaşır suyu gibi kimyasallardan arındırılmış olarak bırakılmalıdır.
5. Yeterli sayıda, kalabalıkta hiyerarşik tünemeye imkân sağlayacak şekilde kurulumu yapılmış, ferahlığı bozmayacak sayıda tünek planlaması ile, ideâl malzeme en önemli unsurlardan biridir. Tunek kalinliginda urgan da kullanilmaktadir.
6. Kushanelerde iyonizer bulunmasi siddetle onerilir...
Standart Ahşap Kafes:
1. Saka için iki, flurya için tek tünek kullanılmalıdır. Aşağıdaki tünek kapı tarafından 7. tele takılmalıdır. Her ikisi kuş için bu ölçü + / -1uygundur. Saka için kullanılacak üst orta tünek, alt tüneğe paralel, kafes uzunluğunun tam ortasına ve yan yüzeyi bağlayan orta çıtanın altına değecek şekilde yerleştirilmelidir.
2. Bence doğa kuşlarında ideal olan İtalyan bardak suluktur. Bulunamıyorsa su bardağı veya kanarya suluğu kullanılmalıdır. Su bardağı içine düşme tehlikesi nedeniyle, boğulma riski yaratır. Kanarya suluğu en sıhhî seçenektir. Fakat ben de dâhil çoğu ötümcü bunu tercih etmez. Örtü içinde veya pakette kanarya suluğu kullanışlı olmuyor. Su bardağı veya İtalyan bardak suluk kullanıyorsanız, kapıdan girişte sol köşeye, üçüncü tel boşluğuna takınız.
3. Mamalık ve ballık ekipman olarak yeterlidir.
4. Kalamar kemiği icin uygun nokta sağ girişte mamalığının üstü olabilir.
5. Örtü kullanımını fluryada özellikle tavsiye ederim. Saka için de yatıştırıcı olabilir. Ama direkt örtüye çekilmez. Önce örtü alttan yukarı doğru takılır. Kuş tecrit edilmeden, evine alıştırılır. Hem de insanlara alışması hızlanmış olur. Bir kaç ay sonra tamamen örtülü bakabilirsiniz...
6. Kafes, tünek ve yemlik temizliği sürekli olarak takip edilmelidir. Alt kağıdı en fazla üç günlük periyotla değiştirilmelidir. Kafes temizliğinde, temizlik malzemesi kalıntı bırakmamalı ama hijyen sağlamalıdır. İster kafes, ister salma olsun, rutubetsiz bir alan cok onemlidir. Mümkünse gün ışığını direkt değil, ama yeterince alan; havadar, cereyansiz bir ortam mecburidir.
Ne ile besleyelim?
Çok çeşitli ve zengin bir diyeti öneriyorum. Ama bu oneri sandık yemiş kuşlara özgudur! Yavaşca zenginleştirmek kaydı ile...
Aynı zamanda, karışık yem tüketiminin kendimce kurallarını belirtmistim. Yemlik neredeyse son tanesine kadar tüketildiğinde karışık yem iş görür. Karışık yemi bu şekilde tüketemiyorsaniz faydasi tartisilir.
Kafesinize yeni giren kuş için en güzel diyet aşağıdaki gibi olmalıdır:
1. Sürgülükte "Sade Kusyemi" olacaktir. Bu tohumun açılımını "azot ve kireç yönünden zengin" ile aciklamak haksizliktir. Iceriginde 8 Elzem amino asiti buğdaydan daha yoğun içermektedir. Protein, karbonhidrat açısından zengin ve az yağlıdır.En önemli gıdadır. Tek başına bile orta vadede yeterlidir.
2. Sürgülüğe ne koyduysanız diğerini mamalık ile sunun. Yani sürgülük sade yem ise, mamalıkta arada bir biraz kenevir olsun.
3. Mamalığa bir kaç küçük ayçekirdeği de ekleyiniz. Sonra bir hafta dokunmaya gerek yoktur inanın. Boşaldığında mamalığı kafesten alabilirsiniz. Asıl yemi sürgülükte olandır... Onu tüketsin!
4. Ballık ile veya kullandığınız mamalığın altına mutlaka temiz kuş kumunu koyun.
5. Kuşların hasta olmasını tetikleyen en büyük etken bayat veya pis sudur. Su her gün tazelenmelidir...
6. Arada bir, parmak kadar, koyu yapraklı sebzeler veriniz. Kıvırcık, kara lahana, brokoli, ıspanak... Haftada 1- 2 Elma ince bir dilim halinde mükemmel olacaktır... Yeni kuşlar hemen yemezler. Israrla ve düzenli olarak asın nihayetinde yiyeceklerdir...
7. Mama için temkinli olun verecekseniz bir ballık miktarını geçmesin. Kuru mama tercih edin. Özellikle yüksek oranda tahıl ve sebze içeren, guvenilir markalari... Içine probiyotik, prebiyotik ve enzim bileşikleri katarsanız hazmı kolaylaştırır, bu arada florayı güçlendirirsiniz.
İlk 3- 6 ay için bu yeter. Sonra yavaş yavaş gıdasını çeşitlendiririz. Yeni duyduğunuz hiç bir şeyi hemen uygulamayınız. Not alıp, zamanla devreye sokunuz. Sağlıklı olan istikrarlı biçimde düz bakımdır. Önemli olan strese girmesini önlemektir. Aşırı ilgi ve gıda yeni kuşu öldürür, eskisini de sakatlar.
Hiç yorum yok:
Write yorum