Doğa Kuşları | Saka | Flurya

İskete Kuşu

25 Eylül 2017 Pazartesi

Saka Melezleme


Melezleme: Saka meraklılarının en büyük uğraşı bu yöndedir bunun sebebi melez azmanlığı diye bilinen biyolojik güzelliktir . Melezler hem daha iyi öter hem de daha dayanıklı olurlar. Melez kuş elde etmek için erkek saka x dişi kanarya , erkek kanarya x dişi saka eşleştirilir.Genelde yetiştiriciler ilk şekli kullanır ama ikinci tür eşleştirmeden çıkan yavrular daha güzel olmaktadır .Ben özellikle erkek saka ile kanarya melezleri üzerinde duracağım.Sakanız en azından kışı kafeste geçirmiş ve kafes hayatına uyum sağlamış olmalı Akdeniz,Marmara kıyı şeridi dışındaki bölgelerimizde doğadaki sakalar mart sonu nisan ortalarında bölgesel olarak yaklaşık bir hafta içerisinde eşlenip yumurtaya basmaktadırlar.Bu bölgelerdeki kanaryalarsa sizlerinde bileceği gibi ocak sonu mart ortası gibi eşe gelirler yani sakalarla kanaryaların doğal kızışma ve eş zamanları farklılık göstermektedir .Bu sorunu aşmak için ben Akdeniz e kıyı bölgelerden (Mersin, Antalya,İzmir,Manisa) getirdiğim sakaları kullanmaktayım.Saka eşe atılmadan önce kızgın olmalı tünekte klasik yay hareketiyle etrafa meydan okumalı ayak ve gagası beyazlamış olmalı tüyünü düzmüş olmalı ve insana az çok alışmış olmalıdır.Dikkat edilirse Mart Nisan aylarında yakalanan doğal sakaların ayak ve gagaları beyazdır.Kanarya dişi hiç eşe atılmamış olmalı renk olarak sakanın rengine uygun olmalıdır( yeşil, kula, sütlü kula, mozaik,bakıri).O sezon kanarya erkeklerden bir ağız yavru alınmış dişilerde kullanabilirsiniz böylece sakanız biraz daha kızmak için vakit bulacaktır.Sakanızın ve kanaryanızın hazır olduğuna inandığınızda aylardan da Nisan ise dişiyi sakanın kafesine koyabilirsiniz dişi zaten kızgınsa hemen yuvayı örmeye başlayacaktır ve yuvadan her kalktığında eşleşmek isteyecektir (buna yardımcı olmak için bazı melezciler ortamda öten bir erkek kanarya bulundurur)İlk yumurtalar genelde boş olur sabırla ikinci yumurtaları bekleyin eşleri ayırmayın.Sade tek gözü telli çiftleştirme kafesleri kullanın eşlerin kafesi tenha bir yerde olmalıdır.Saka bazen yumurtalara zarar verebilir veya yavruları besleyebilirde bunu gözlemleyerek gerekirse sakayı kafesten alın.Ben genelde sakaları dişiyi yumurtlattıktan sonra başka dişilere gezdiririm böylece aynı sezonda daha çok yavru alma şansı doğuyor.
Unutmayın melezleme tecrübe kadar şans ve sabır işidir.
Çıkan yavruların bakımı kanarya yavruları ile aynı prosedürde yürütülür.
Melezlerde cinsiyet ayrımı: Temel olarak sakaya benzer, erkekler daha gösterişli ve maskeleri gözün arkasına kadar uzanır. Renkleri daha parlaktır ve kafeste tedirgin olduklarında kafa tüylerini kabartırlar.En önemlisi öterler en azından ders yaparlar,renk maması verildiğinde dahi erkekler daha güzel renklenir.Benim gözlemlerime göre yavrular daha çok erkek çıkmakta.

Sakalarda Cinsiyet Ayrımı

Cinsiyet ayrımı: Erkekler iri, parlak tüylü,daha uzun gagalıdır,kına renkli maskesi göz dikey hizasının arkasına kadar uzanır,gaganın başla birleştiği bölümdeki bıyık benzeri tüyler siyah renklidir,ayrıca kanatların beden ile birleştiği bölümdeki üst yüzey tüyleri erkeklerde koyu dişilerde kahverengine kaçar.

 Kesin tespit:Yumutlayan kuş  mutlaka dişidir.

CİNSİYET-AYRIMI   SAKALARDA-CİNSİYET
erkek-ve-dişi-saka-   
sakaerkekdisi                   SAKALARDA-CİNSİYET
cİnsiyet

23 Eylül 2017 Cumartesi

Florya

Florya (Carduelis chloris), Fringillidae (ispinozgiller) familyasindan ötücü bir kuş türüdür.
14 cm uzunluğundaki floryaların erkekleri dişilerinden daha iri, renkleri daha göz alıcı, ötüşleri de oldukça güzel ve cıvıltılıdır.
Ağaçlıklı bölgelerde yaşayan ve üreme mevsimleri dışında gruplar oluşturan floryaların baslıca besini tohumlardır. Paleariktik bölgede geniş bir dağılım gösteren floryalar, Anadolu ‘nun Doğu ve Güneydoğu bölgeleri dışındaki bütün yörelerinde ürer, kışın göç sırasında hemen her yerde çok sayıda görülür.
Florya, 14 cm uzunluğunda olup sakaya göre dahi iri yapılıdır. Rengi genel olarak kirli yeşildir. Erkeğinin göğsü sarımtırak , kuyruk ve kanat kenarları limon sarısıdır. Dişi belirgin biçimde ufak ve kahverengi-yeşildir. Floryanın üreme bölgesi de hemen hemen sakanınkiyle aynıdır. Florya da saka kuşu gibi ağaçlık çayırlarda, bahçelerde bulunduğu gibi sakanın pek tercih etmediği orman kenarlarında da görülür. Florya, yuvasını genellikle saka gibi yükseğe yapmaz, fakat sık çalıların arasına yaptığı yuvasını iyi gizler. Dişi, 4-6 yumurta yapar ve bir mevsimde 2-3 ender olarak 4 kere kuluçkaya yatar. Florya adı, Rumca yeşil anlamına gelen floros kelimesinden gelir Eski kuşçuların çoğu Florya yerine flürye de derler.

Flurya Bakım

Konu saka ve flurya kuslarını kapsamaktadır. 

Salma: 
1. Yeteri kadar ve sıhhî sunuma müsâit yemlikler olmalı. Bu yemliklerin tabanda olmasını doğru bulmuyorum. Tele veya tavana asılabilenler tercih edilmelidir.
2. Suyun mümkün olduğunca temiz kalmasını sağlayacak, hacimce yeterli suluklar.
3. İyi ve ilâçlanmış taban malzemesi kullanılmalı. "Mısır Koçan Granülü" önerilebilir.
4. Ortam bakımlı, dezenfekte edilmiş ve dış parazitler için önlem alınmış durumda olmalıdır. Vanodin katılmış su ile bulut tarzi dezenfekte ve Camasir Suyu ile asiriya kacmadan temizlik iyi olur. Temizlik sonrası, salmanız deterjan, çamaşır suyu gibi kimyasallardan arındırılmış olarak bırakılmalıdır.
5. Yeterli sayıda, kalabalıkta hiyerarşik tünemeye imkân sağlayacak şekilde kurulumu yapılmış, ferahlığı bozmayacak sayıda tünek planlaması ile, ideâl malzeme en önemli unsurlardan biridir. Tunek kalinliginda urgan da kullanilmaktadir.
6. Kushanelerde iyonizer bulunmasi siddetle onerilir...

Standart Ahşap Kafes:



1. Saka için iki, flurya için tek tünek kullanılmalıdır. Aşağıdaki tünek kapı tarafından 7. tele takılmalıdır. Her ikisi kuş için bu ölçü + / -1uygundur. Saka için kullanılacak üst orta tünek, alt tüneğe paralel, kafes uzunluğunun tam ortasına ve yan yüzeyi bağlayan orta çıtanın altına değecek şekilde yerleştirilmelidir.
2. Bence doğa kuşlarında ideal olan İtalyan bardak suluktur. Bulunamıyorsa su bardağı veya kanarya suluğu kullanılmalıdır. Su bardağı içine düşme tehlikesi nedeniyle, boğulma riski yaratır. Kanarya suluğu en sıhhî seçenektir. Fakat ben de dâhil çoğu ötümcü bunu tercih etmez. Örtü içinde veya pakette kanarya suluğu kullanışlı olmuyor. Su bardağı veya İtalyan bardak suluk kullanıyorsanız, kapıdan girişte sol köşeye, üçüncü tel boşluğuna takınız.
3. Mamalık ve ballık ekipman olarak yeterlidir.
4. Kalamar kemiği icin uygun nokta sağ girişte mamalığının üstü olabilir. 
5. Örtü kullanımını fluryada özellikle tavsiye ederim. Saka için de yatıştırıcı olabilir. Ama direkt örtüye çekilmez. Önce örtü alttan yukarı doğru takılır. Kuş tecrit edilmeden, evine alıştırılır. Hem de insanlara alışması hızlanmış olur. Bir kaç ay sonra tamamen örtülü bakabilirsiniz...
6. Kafes, tünek ve yemlik temizliği sürekli olarak takip edilmelidir. Alt kağıdı en fazla üç günlük periyotla değiştirilmelidir. Kafes temizliğinde, temizlik malzemesi kalıntı bırakmamalı ama hijyen sağlamalıdır. İster kafes, ister salma olsun, rutubetsiz bir alan cok onemlidir. Mümkünse gün ışığını direkt değil, ama yeterince alan; havadar, cereyansiz bir ortam mecburidir.

Ne ile besleyelim?



Çok çeşitli ve zengin bir diyeti öneriyorum. Ama bu oneri sandık yemiş kuşlara özgudur! Yavaşca zenginleştirmek kaydı ile... 

Aynı zamanda, karışık yem tüketiminin kendimce kurallarını belirtmistim. Yemlik neredeyse son tanesine kadar tüketildiğinde karışık yem iş görür.  Karışık yemi bu şekilde tüketemiyorsaniz faydasi tartisilir.

Kafesinize yeni giren kuş için en güzel diyet aşağıdaki gibi olmalıdır:

1. Sürgülükte "Sade Kusyemi" olacaktir. Bu tohumun açılımını "azot ve kireç yönünden zengin" ile aciklamak haksizliktir. Iceriginde 8 Elzem amino asiti buğdaydan daha yoğun içermektedir. Protein, karbonhidrat açısından zengin ve az yağlıdır.En önemli gıdadır. Tek başına bile orta vadede yeterlidir. 
2. Sürgülüğe ne koyduysanız diğerini mamalık ile sunun. Yani sürgülük sade yem ise, mamalıkta arada bir biraz kenevir olsun.
3. Mamalığa bir kaç küçük ayçekirdeği de ekleyiniz. Sonra bir hafta dokunmaya gerek yoktur inanın. Boşaldığında mamalığı kafesten alabilirsiniz. Asıl yemi sürgülükte olandır... Onu tüketsin!
4. Ballık ile veya kullandığınız mamalığın altına mutlaka temiz kuş kumunu koyun.
5. Kuşların hasta olmasını tetikleyen en büyük etken bayat veya pis sudur. Su her gün tazelenmelidir...
6. Arada bir, parmak kadar, koyu yapraklı sebzeler veriniz. Kıvırcık, kara lahana, brokoli, ıspanak... Haftada 1- 2 Elma ince bir dilim halinde mükemmel olacaktır... Yeni kuşlar hemen yemezler. Israrla ve düzenli olarak asın nihayetinde yiyeceklerdir...
7. Mama için temkinli olun verecekseniz bir ballık miktarını geçmesin. Kuru mama tercih edin. Özellikle yüksek oranda tahıl ve sebze içeren, guvenilir markalari... Içine probiyotik, prebiyotik ve enzim bileşikleri katarsanız hazmı kolaylaştırır, bu arada florayı güçlendirirsiniz.

İlk 3- 6 ay için bu yeter. Sonra yavaş yavaş gıdasını çeşitlendiririz. Yeni duyduğunuz hiç bir şeyi hemen uygulamayınız. Not alıp, zamanla devreye sokunuz. Sağlıklı olan istikrarlı biçimde düz bakımdır. Önemli olan strese girmesini önlemektir. Aşırı ilgi ve gıda yeni kuşu öldürür, eskisini de sakatlar. 

FLURYA ÖTÜŞÜ VE NAĞMELER


Flurya’nın esas ötüşü makara çekme tarzındadır. Başlıca makara çeşitleri kurbağa makarası, canalya makarası ve ebabil makarasıdır. Görüldüğü gibi her üç makara çeşidi de başka hayvanların ötüşlerine benzetilerek adlandırılmıştır. Kurbağa malûm. Canalya (aslı Rumca caneli) Emberizidae (Kiraz kuşları) familyasından, bilimsel adı Emberiza citrinella olan, tohumla beslenen, açık arazide yaşayan küçük bir kuştur. Yazın özellikle Trakya'nın kuzeyinde ürer. Kışın diğer bölgelerde de görülür. Ebabiller ise eskiden kayalıklarda bulunurken günümüzde daha çok büyük şehirlerde yaşayan, ilk bakışta kırlangıca benzeyen kuşlardır (Apo pidae) familyası.Kurbağa makarasının alt çeşitlerinden tor kurbağası, yuvarlak kurbağa, düz kurbağa makbul olanlardır. En makbulü de tor kurbağasıdır. Basık kurbağa ve çır kurbağası ise makbul olmayan kurbağalardır. Canalyanın cucucu"cicici kaba canalya gibi çeşitlerivardır.

                          Flurya ’nın makbul makaraları arasında bir de                                                                           

       Flurya  lülü makarasini: lü lü lü lü lü lü lü lü lü lü lü diye ötmez…!               

                                                         " lülü "                                                                       
vardır ki en makbul odür ötüşün 20-30 yıldan beri duyulmadığı, unutulduğu  söylenmektedir.  

                                                               

FLURYA NEDEN ÖRTÜDE BESLENİR





Örtüyu  bilmeyen arkadaşlar biz flurya kuşu besleyenler bu örtüle renkleriyle hava atmak için kullanmıyoruz bu konuda hassasım yoldan gecen bi hanım A onun içinde kuş mu var yazık kuşu kapattın der eve gelen misafir ya aç şu kuşu yazık hayvana der komşun bu nerden hava alıyor der dükkana gelen müşteri bu hayvan güneş görmüyor öldürecen der kuş onların yüzünü görse korkudan ölecek arkadaşlar bunlar doğa kuşu doğada doğmuş özgür yaşamış hayvanlar aslında kapalı acık hepsi bir ama bir yönleri insanlar tarafından özgürlükleri alınması örtülü örtüsüz düşünmeye gerek yok burada amaç önemli kuşu evin duvarına asıp ta beslersen ister kapat istersen kapatma bırak çırpınsın burnu kanasın bi kaç tüyü dökülsün strese girsin sende ilaç ver iyileşti diye sevin mutlu ol yok bu kuş yakalandı çırpınır bir yerini tele vurur stres yapar bunları yaşamasın dersen vur örtüyü kuş rahat rahat kafese otursun bakın biz doğa kuşu besleyenler inanın kuşlarımıza güneş banyosu veririz rüzgar yemesin diye paketleriz banyo yaptırırız sevdiği tohumları ne pahasına olursa bulur veririz taze yeşillik veririz bitlenmesin diye ilaçlarız 12ay besler 4 ayını öttürebiliriz kafeslerini yıkar tüneklerini de temizleriz yani bizlerde baya kuşlara yapılan bakımları yaparız tek farkımız onlar bi zamanlar özgürdü ama kafese girdi ha örtülü ha örtüsüz buraya bakmalı yalnız bu merak işte ne kadar bilinçli olsak ta sadece ne avunacağımız onlara iyi bakmak strese sokmamak gagasını vurup kanatmamak çırpındırmamak vs bizler bu kuşları tek kendimize beslemeyiz arkadaşlar dinlesin kuşlar dövüşsün alın bi acık kuşu üç durak gidin ve kahveye koyun masaya cay gelsin kuş çırpınsın biri otursun masaya kuş çırpınsın bumu merhamet vur örtüyü kim gelirse gelsin kuşa ne .niye götürüyorsun kahveye diye düşünme bu kuş ortam kuşu bu kuş öterek dövüşsün birbirlerine üstünlük sağlasın yine derim biz kuşları hapsetmişiz kapalı yada acık sonuç özgür değiller artık bari eziyet etmeyelim türkiyede, doğa kuşları üretilecek bizden sonraki nesiller bileziklilerini gezdirecek ama Fluryayine örtüde ötecek ve dövüşecek .        


       Flurya'nın ders dönemi


 Flurya’nın "ders" devresi 15 Marttan sonra başlar. Ders, kuşun tam ötümden önceki yarım, bölük pörçük ötmesidir. Flurya 1.5 ay kadar ders yapar. Ders esnasında makaralarını pişirir. Nisan 15 civarında da dikilir", yani makaraya başlar; Ağustos sonuna kadar öter. İşte bu dönem, kuşçuluğun en keyifli dönemidir Ötüşün uzunluğu kuşçular arasında "sayı" ile ölçülür. Aşağı yukarı bir sayı yarım saniyedir. Kuş öterken kuşçular içlerinden onar onar sayarlar. 50 sayının üzerinde öten kuşlara "uzun kuş" denir.    

                                             
                    Flurya cılık ve Flurya ötüşünde bozuk nameler



Flurya kuşunda çok zengin ötüş repertuarına sahiptir..ama her kuşta olduğu gibi Flurya kuşunda da bozuk nameler vardır.öncelikle bozuk ve makbul olmayan nameleri öğrenelim ki iyisini zaten kulağımız anlayacaktır..ana kural kulağa hoş gelmeyen nameler bozuk namedir..

ama birde kulağa hoş gelen ama hiçte makbul olmayan nameler vardır..şimdi bu nameleri tanımaya çalışalım.Flurya makara öterken sonuna tufe namesi bağlarsa kulağa hoş gelir ama hiç makbul olmayan bir ötüş şeklidir.Örn; ça ça ça ça ça ça şlep şelp şlep to to to to  çivi çivi çivi bu ötüşlere tufeli ötüş deriz ve makbul değildirgeçme veya bağlama dediğimiz namelerde makbul değildir.canalyadan kurbağa makarasına geçen kuş kurbağadan canalyaya makarasına geçen kuş ötüşleride makbul değildir bunu karakter haline getirmiş olan kuşlar genelde beslenmez ve salınır. 

  ör:cu cu cu cu cu gıv gıv gıv lü lü lü lü lü lü lü lü diğer basık ,ezik,kırık,çır öten kuşların ötüşlerini kumanda etmek gerekmektedir genelde kumanda edilen kuşlar çok iyi makaralarını öterler böyle kuşları kumanda ederek öttüren kuşçulara usta kuşçu denir.iyi ve makbul olmayan makaraları bilmeyen zaten kumanda etmesini de bilmezler,hangi name iyi hangi name bozuk bunları iyi bilmek lazım ki gerekli müdahaleyi yapabilesin.kuşun ötüş karakterist özelliği vardır kuşun sahibi kuşunun nerde hangi makarayı öteceğini çok iyi bilir kuş iyi makaralarını öter bir yer var ki oraya geldiğinde bozuk ötecektir kuşun sahibi o nameye yaklaştığında kafese dokunarak veya kafesi çevirerekkuşun bu bozuk nameyi ötmesini engeller.kuş tekrar nakarat yaparak baştan ötmeye başlar kahvedeki diğer kuşçular kesinlikle bozuk name dinlemez dinleyemez.en makbul olanı da budur.buna kuşçular arasında iyi seyislik yapıyor da denir.çünkü at sahibine göre kişner lafı burada çok kullanılır.gelelim tufe işine makara peşi tufe makbul değil dedik.ama tufenin makbul olanı da vardır.Flurya ötüşü makara çekme tarzıdır dedik.Flurya kuşu tufe namesini ötmeye başlayıp ve uzun öterek aynı şekilde bitirirse makbul tufedir o nameyi makara yapmıştır.bu ötüş tarzı makbuldür... yukarıda geçme yani bağlama dediğimiz namede bozuk sayılan nameler arasında göstermiştik,ama geçmeninde makbul olanı da mevcuttur..                                                                                                                                                                                                                                                              
Bu makbul geçme makarası aynı makarayı kaldırması veya kaba ötmesi şeklindedir ve en makbul ötüş şeklidir.burada tek dikkat edilmesi gereken nokta kuş canalya ötüyorsa veya kurbağa ötüyorsa öttüğü makarayı başka nameye bağlamaması aynı ses üzerinden makarayı kaldırması gerekmektedir..
ör.gi gi gi gi gi gi gü gü gü gü şeklinde olanı makbüldür veya
li li li li li li lü lü lü lü lü lü lü lü şeklinde olanıdır.düz canalyadan kaba canalyaya geçme düz kurbağadan kaba kurbağa makarasına geçme makbul ötüş şekilleridir..Flurya kuşu makara takip etmesi gerekmektedir karşısındaki Flurya canalya ötüyorsa aynı makara ile cevap vermesi makbuldür..makara öten kuşa ders nameleriyle cevap vermesi kabul edilemez bir durumdur.
bir kuş kahvede uzun makara ötmeye başladığı zaman diğer kuşçular kendi kuşlarının kafeslerine dokunarak kendi kuşlarını susturması gerekmektedir uzun öten kuşa yol vermek o kuşa saygı göstermek için yapılan bir,   Fluryacılık kültürüdür..çünkü uzun makara dinlemek herkesin arzusudur kuş kimin olması hiç önemli değildir..                      
Flurya kuşu toplum kuşudur kahveye gelen kuş herkesin kuşudur iyi öterse herkes gurur duyar kötü öterse usta kuşçular tarafından uyarılır eğer kuşuna müdahale etmez ise sahibi...
her zaman iyisini bulmak ve öttürmek bir kıstastır..floryada genellikle kuşun tipi ve fiziği ne önem verilmez büyük ve iri Fluryalar çok iyi öter diye bir kural yoktur hatta bazen iskete kadar ufak bir floryadan öyle bir ses çıkar ki şaşırıp kalırsın                  
önemli olan kuşun uzun nefesli tertipli,orjinal seslere sahip olan kuşlar olması yeterlidir  fizkle alakalı bir şey yoktur.

22 Temmuz 2017 Cumartesi

Saka Kuşu nasıl Beslenir?


Besinler


Sakalar hem tohumlarla hemde canlı böcek,kurt ve karınca yumurtası gibi protein olarak zengin olan şeyleri yerler. Tabiatta tohum veren hemen hemen her türlü bitki tohumunu yerler. Hem yaşamlarını idame ettirmek hemde eşleşmede fayda sağlıyan bitkileri iyi bilirler ve zamanına göre yerler.
timthumb.php
Sıralamak gerekirse ;
  • Ayçekirdeği,
  • Karahindibağ,
  • Çınar ağacı tohumları,
  • Her türlü diken tohumları,
  • Çiçek tohumları,
  • Karaağaç kozolakları,
  • Çam ağaçlarının polenleri başlıca yiyecekleridir.
Protein ihtiva eden canlılar ise;
  • Bitki bitleri,
  • Yaprak kurtları,
  • Bazı tırtıllar ve böcekler sayılabilir.
Sakalarımıza kafes ortamında bakmak biraz daha dikkatli ve zahmetli bir iştir.
Kafes ortamındaki sakamıza verebileceğimiz yemler şöyle olabilir;
  • Kuş yemi (sade yem)
  • Kenevir,
  • Nijer,
  • Ayçekirdeği,
  • Şalgam tohumu,
  • Anason,
  • Çim tohumu,
  • Turp tohumu,
  • Marul tohumu,
  • Isırgan tohumu,
  • Ak darı,
  • Kırmızı darı,
  • Deve dikeni tohumu,
  • Aspur,
  • Rapiska,
  • Yulaf (Bu tohumu verirken dikkatli olmak lazım, çok verilirse kuşunuzu tüye sokabilir)
  • mavi haşhaş tohumu,
  • Sarı haş haş tohumu
  • Kara lahana tohumu,
Bu tohumların karışıma katılan oranları yazlık ve kışlık olarak değişir. Buna rağmen, bazı tohumlar vardırki, yaz-kış önlerinde olmalıdır.
Protein sağlıyacak canlılar;
  • Un kurdu,
  • Karınca larvasıdır.
Bu iki protein kaynağını bulamadığımız durumda, mama olarak karıştırılmış hazıır mamalar bulunmaktadır.
Yem karışım oranları:
YAZLIK KARIŞIM :
  • İnce yem 1 kg.
  • Sade yem 1 kg.
  • Kenevir 0.5 kg.
  • Nijer tohumu 250 gr.
  • Anason 250 gr.
  • Çim tohumu 250 gr. (Özellikle bu tohumun ilaçsız olmasına dikkat edin)
  • Şalgam 250 gr.
  • İç yulaf 250 gr. (Tüy zamanı biraz daha faalaştırılabilinir)
  • Haşhaş mavi 250 gr.
  • Haşhaş sarı 250 gr.
  • Kabuğu soyulmuş çekirdek 250 gr.
  • Rapiska 250 gr.
  • Devedikeni tohumu 250 gr.
  • Isırgan otu tohumu 250 gr.
  • Turp tohumu 250 gr.
  • Ayçekirdeği kabuklu 250 gr.
  • Hardal 250 gr.
  • Keten Tohumu 250 gr.
KIŞLIK KARIŞIM :
  • İnce yem 1 kg.
  • Sade yem 1 kg.
  • Kenevir 0.5 kg.
  • Nijer Tohumu 0.5 kg
  • Anason 250 gr.
  • Çim tohumu 250 gr. (Özellikle bu tohumun ilaçsız olmasına dikkat edin)
  • Şalgam 0.5 kg.
  • İç yulaf 100 gr. (Tüy zamanı biraz daha faalaştırılabilinir)
  • Haşhaş mavi 250 gr.
  • Haşhaş sarı 250 gr.
  • Kabuğu soyulmuş çekirdek 0.5 kg.
  • Rapiska 250 gr.
  • Devedikeni tohumu 250 gr.
  • Isırgan otu tohumu 250 gr.
  • Turp tohumu 250 gr.
  • Ayçekirdeği kabuklu 250 Gr.

Meyve-Sebze-Kanatlılar

Havuç
KARAİNDİĞBAĞ B1,B2,C ,E Vitamin boluğu ve Ayriyeten Betakaroten (Renkverici) ayriyeten demir,kalsiyum,Karaindiğbağı iştah açıcı ve sakinleştirici bir süper bitki olarakta görebiliriz. vede Karaciger ve Safrakesesinde en etkili bitkiler arasında gelirve yardımcı olur.
ELMA Elmada Brom,Tannn ve Pektin bulunur,vede tabiki değişik Vitaminler ,Kalsiyum,insanlarda Kolostoreli düşürür,Ağızı desenfekte eder ve de bağırsakları rahat çalıştırır:pektin bağırsaklarsa bir crem tabakası oluşturur,Bağırsaktaki zararlı madalerden korur.
PAPATYA Papatya İnsanlarda ve Kuşlarımızda çok Yararlı bir bitkidir,iştah açıcı vede sakinleştirici made ler vardır papatya Çayında,azmı çalıştırır Karaciger ve Bağırsak iltahaplarında kulanılır iyi gelir. Kurt dökücü ilacı olarakta söylenir. Yarım litre Papatya çayına 1 yemek kaşığı Hakiki Zeytin yağı konur ve kuşları suluklarında tüm gün verilir .
LİMONLimom anabolizmada,Karaciger,iltahaplarda,üşütmelerde 2-3 damla kuşun suluğuna konursa iyi gelir.Limon suyu ayriyeten bazi hastalık yapabilecek bakterileri ,de öldürür.ve bazi suluklarımız veya yemliklerimizide limon suyu ile yıkarsak desenfekte etmiş oluruz.
ISIRGAN Isırganda bu da çok iyi olan bitkilerden biri,Kuşlarımıza yaş veya kurutulmuş mamalarda verebiliriz.Isırganda A,vitamini kalyum,Mangan,Tannin,Lipid,Isırganın suyu veya Tohumları Kuşlarda Tüylerinin çabuk ve güzel Çıkmasında yardım eder,deri Cilt hastalıklarınada iyi gelir.vede saçlarda kepekleşmeye iyi gelir.
Kavak veya Sögüt Ben Salmamdan Söğüt dalları eksik etmem devamlı koyarım Sakalarım ve iskete Fluryam hemen dalları soymaya başlar yerler,içinde cok yararlı isimlerini bilmediğimden yazamıyorum ? Bunu yazmak isterim ilk Aspirin bu ağacın dallarından yapılmış ayni zaman ağrı kesici olarak geçer. Almanyada bazi yem firmaları bunun suyundan Koksidyoza iyi gelici söylenen Çayı yapılır satılır.
– içinde bolca A ve C vitamini ayriyeten B1vitaminide kalsiyum ,Magnesyum,tentürjod,Demir, Bu yüzden Havuç Kuşların gelişiminde Çok yararlıkalsiyum Kuşların kuvetlendiriri,,rendelenmiş havuç kuşların bağırsaklarını düzene koyarve ishallerde yardım eder ,kuşların dışkı çıkarmasında yardımcı olur ve ayriyeten Kuşun Cigerine ve safra kesesine yardım eder çalıştırır;NOT Havuç verdiğinizde biraz zeytinyağı içine katın Kuşlar A vitamimini daha kolay ve güzel alırlar .LAHANA bu tüm Lahanalara ve türlerine geçerliBolca A,B.B1,B2 ve C ,E Vitamini vede K Vitamini ayriyeten kükürt ,Kalsiyum,Kaliyum,Magnesyum,vede çok degerli az miktarda bulunan arsenik ,Kükürt bolugundan,genelikle kırmızı lahanada ,nefes rahatsızlıgında Ses kısılmalarında ,ayni zamanda Kükürt ,migdeyi bağırsakları,desenfekte eder,arsenik ise iştahı açar.zayıf kalmış Kuşlarda Kuvet verir.ISPANAK Klorofil bol olan bir yeşilik genellikle sarı kuşlarda çok iyi renk verici,bundan hariç Bol demir,A,C,B1,B2,folasid B12,E,K,Vitaminleriayriyeten Kalyum,Kalziyum,Magnesyum,Tentüryod,Kobalt,Ispanak ın sıkılmış Suyu ile Kuşların gelişme bozukluğu ve ishal halerinde çok iyi gelir.

Saka Kuşu





Saka Kuşu


Saka kuşu (Carduelis carduelis), ispinozgiller (Fringillidae) familyasından kafeslerde çok beslenen ötücü bir kuş türü.
saka
Özellikleri
Erişkinlerde gaga dibinden gözün arka ucuna kadar yayılan kırmızılığı yalnız gaga ile göz arasındaki koyu esmer bir bant keser. Gözün gerisindeki yanları beyaz, tepe ve boyun yanları siyahtır. Kanatların ortası boyunca, gövdeye doğru sarı renkli geniş bir bant uzanır. Kanatların beyaz lekeli arka kenarları dışında kalan öbür bölümleri siyah, sırt kahverengi, kuyruksokumu beyazımsıdır. Siyah kuyruk tüylerinin uçlarında da beyaz lekeler bulunur. Gençlerde kanat ve kuyruk tüyleri erişkinlerinki gibidir. Ama öbür bölümler grimsi kahverengi ve koyu çizgilidir. Yerli sakaların uzunluğu 12-13 cm, kasım sakalarının (Sibirya sakası olarak da bilinir) uzunluğu 15 cm ve kömürcü sakalarının uzunluğu ise 11 cm civarındadır.
Sakakuşunun adının kökeni ilginçtir. Parlak renkleri, güzel ötüşü ve kafeste kolay beslenebilmesi sebebiyle sakakuşunun çok eski dönemlerden beri kafeste beslendiği bilinmektedir. Doğada sakakuşunun yuva yapmak ya da besin elde etmek için küçük dalları iki ayağı ile tünediği zemine kıstırıp kendine doğru çekebildiği gözlenmektedir. Ortaçağda sakakuşunun bu özelliğinin keşfedildiği ve bunun bir seyir haline getirildiği bilinmektedir. Kafeste beslenen sakanın içme suyu küçük bir kap içine konarak kap tüneğe bağlandıktan sonra kafesin dışına sarkıtılmaktadır. Sakakuşu susayınca doğal yeteneğini kullanarak su kabinin ipini ayaklarıyla çekip kabı tünek hizasına getirmekte ve suyu içmektedir. Bu özelliği sakakuşunun sakalık, yani su satıcılığı mesleğinin adıyla anılmasına yol açmıştır
Yaşam şekli
Güzel ötüşleri ile tanınan bu kuşlar özellikle devedikeni tohumları ile beslenir. Ormankenarlarında ve ağaçlık yerlerde ürer, üreme mevsimleri dışında küçük sürüler halinde dolaşırlar. Meyve bahçeleri parklarda sık görülen kuşlardandır.Bir ağaca kurduğu yuvası yerden 4 ilâ 10 m yüksektedir. Dişi 4-6 yumurta yumurtlar ve bir üreme mevsiminde 2-3, ender olarak 4 kere kuluçkaya yatar.
Dağılımı
Coğrafi dağılımları AvrupaAsya‘nın batısı ve Kuzey Afrika‘yı kapsar. Türkiye‘nin hemen her yerinde yaz kış görülebilir.
Dayanıklılık:
Üreme: Esaret altında üretilebilir.
Ötüş kabiliyeti: Çok iyi ve neşeli
Diğer türlerle uyum: Saldırgan,diğer saldırgan türlerle
barınabilir. (uyum çizelgesini kontrol ediniz)
Boy: (12.7 cm)
ZAMAN ÇİZELGESİ
Yumurta sayısı: 3-7 yumurta (3-5 en genel)
Kuluçka görevi: Sadece dişi kuluçkaya yatar
Civciv çıkış zamanı: İlk kuluçkadan sonra 13. gün içinde
Tüylenme zamanı: Yumurtadan çıktıktan sonra 14. günde
Sakalar ülkemizde de son derece sevilen ve tutulan,anavatanı Avrupa kıtası olan bir kuştur. Ancak dünyanın diğer bölgelerine de sunulmuştur. Dağılım alanı Avrupa,kuzey Afrika ve Asya’nın büyük bir bölümü olan gerçek ispinozlar ailesine dahil ,oldukça göze çarpan ve mükemmel ötüş kabiliyetine sahip kuşlardır. Doğal alanlarını çayırlıklar,ağaçlıklı alanlar,parklar,bahçeler ve bağlar oluşturur. Soğuk iklimlerden sıcağa doğru göç hareketleri yaparlar. Üreme sezonu bahar mevsimidir,üreme sezonunun dışında sakalar ortalama 100 kuştan oluşan sürüler halinde uçuşup dolaşırlar.Yabancı ülkelerde kanarya,karabaşlı iskete,ketenkuşu türü kuşlarla melezleştirilirler yada kafeste üretilirler,sakaların alınıp satılabilmesi için bilezikli yani kafes üretimi olması mecburidir.
Ancak her geçen yıl yasa dışı tuzak kurarak yakalama ile doğalarından koparılan bu güzel kuşların soyu tehlike altındadır.

Saka Kuşu Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri



Hastalıklar


MANTAR
Belirtileri, kuşlar bitliymiş gibi tiftiklenirler, tüylerde dökülme olur, vücudundaki kellikler ve görünen yerlerde, kızarıklıklar, pullanma gözükür ve bulaşıcıdır.
NİZORAL ŞAMPUAN : Şampuan köpürtülerek suluklar, mamalıklar, yemlikler ve kafesin her köşesi yıkanır.
NİZORAL TABLET : 1 litre suya 1 tane hap atılır. 7 gün devamlı verilir. Her gün içme suyuna, taze olarak karıştırılır. Eczacının hazırladığı aşağıdaki solüsyon, açıkça gözüken kızartıların, beneklerin, pullanmaların üzerine pamuklu çubuk vasıtası ile 7 gün haricen sürülür. İyot solüsyonu 100cc olarak hazırlanacak, içine 50cc su ve 2 tablet Rabenzole atılıp, karıştırılacak ve pamuklu çubukla sürülecek.
SİNDİRİM SİSTEMİ BOZUKLUĞU :
Yanlış beslenme ve mikroplu gıdalar vasıtasıyla hayvanı yavaş yavaş hasta eder. Karın altındaki damarlar yeşil olmaya başlar, kızarıklıklar meydana gelir ve hafif kararma olur.
SOLUNUM YOLLARI BOZUKLUĞU :
Hayvan boğazına bir şeyler takılmış gibi ağzını açıp kapatır; kuyruğundan nefes alıyormuş gibi kuyruğunu sallar.
TEDAVİSİ : İçme sularına tedavi süresince vitamin konur ve her gün ağza 1-2 damla %2,5 Baytril 5 gün süre ile damlatılır.
Not : Antibiyotik tedavilerinde verilen süreye uyulması gerekir. Yoksa ileride bağışıklık kazanan hayvan tedaviye cevap vermez.
KURUMA :
Bu hastalık halsizlik ve göğüste kuruma olarak çoğunlukla ölüm halinde görülür. Kesin tedavisi olan bu ilaçlarla aynı zamanda yukarıda Baytiril’in çözemediği problemler için de etkilidir. Yani çok geniş etkili birçok hastalığa iyi gelen bir antibiyotiktir.
Biteral tablet : Bir tablet 8 eşit parçaya bölünür, bir parça bir sulukta eritilerek 8 gün boyunca kuşlara verilir. (Her gün 1/8 verilir.)
ÇİÇEK :
Kuşçuluk için Veba dır. En belirgin özelliği, kesin ve çabuk kitlesel ölümlerdir. Çok çabuk bulaşır ( 7-8 gün içinde). Gaga, göz çevresi ve ayaklarda gözükür. Hastalanan kuş aşısı yapılmazsa 8 günde, ağzını aça aça, kuyruğunu sallaya sallaya ölür.
Çiçek hastalığı virüstür. Tedavisinde antibiyotikler faydalı olmaz.Tek yapılacak şey kümese yabancı kuş getirmemek, ziyaretçileri yasaklamak,eğer kümese ziyaretçi almak zorunda iseniz üst baş değiştirmek ,en azından üzerine önlük,başına şapka giydirip ayakkabısını çıkartıp terlikle sokmak gerekir. Kümesi temiz tutup sık sık değişik dezenfektanlarla yerleri duvarları ve malzemeleri temizlemek gerekir.
Kanareien Pocken adlı bu aşı yurt dışından getirilmektedir. Yavru en az 6 haftalık olmalıdır. Hastalık olsun olmasın senede bir kez bütün kuşlar aşılanmalıdır.
Türkiye de hemen her kümeste çiçek mikrobu bulunur. Bu mikrop sıcak ve nemli yerler de salgın yaratır. Bu yüzden her yetiştirici 10. ayda mutlaka aşı yaptırmalıdır. Unutmayalım ki bu savaştan sadece aşı yaptırarak başa çıkabiliriz.
AYAK ŞİŞLİĞİ :
Hastalığın belirtileri şunlardır : kuşun ateşi çıkar, ayak bileklerinde şişmeler görülür, parmaklarını kapatamaz hale gelir ve ayak tabanlarında şişmeler ve yaralar görülür. Bu hastalığın tedavisinde “Teramycn” merhem kullanılabilir. ¼ Aspirin toz haline getirilip merhemle karıştırılır, haricen sabahtan ayaklara, tabanlara sürülür. Akşamda saf vanodin e kuşun ayakları sokulur ve ağızdan 1, 2 damla baytril damlatılır. Bir hafta süreyle bu tedavi sürdürüldüğünde kuşta gözle görülür bir iyileşme gözlenir.
İSHAL :
Mikrobik ve gıdaya bağlı olmak üzere iki türlüdür. Mikrobik olmayan ishalde diyet uygulanır; Mama, yumurta verilmez sade ince yem ve yulaf verilir. Mamalıkta sürekli haşlanmış patates bulundurulmalı ve kaybettiği su kaybı için marulun kart yapraklarından veya ıspanak çok az olarak verilmelidir.
Mikrobik ishalde, kuşun pisliği tahlilinde çıkan sonuca göre ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Bazı ishal ilaçları ise şunlardır: sulfamazettin, koksidin, niflodin.
İshali önlemenin en önemli yöntemi, kafes/kümes ekipmanlarının temizliği,temiz su kullanımı , temiz mama ve yem kullanımı ile mümkündür. Haspır ve benzeri tohumlar elenmeli,temiz kuru bir yerde muhafaza edilmeli ,zaman zaman koklanıp kokusunun normal olup olmadığı tespit edilmelidir. Küf kokusu olan tohumlar asla kullanılmamalıdır.

ELMA SİRKESİ

İlk önce kuş sever arkadaşlarımızın çok sık karşılaştığı ve geneldede ölümle sonuçlanan KURUMA hastalığına değinmek istiyorum.
kuruma hastalığına asıl sebep olan mikrop bir mantar mikrobudur.mega bakter diyerekte adlandırılır. genelde kuşun midesinde yaşar.midenin asidik ortamı(ph)bu organizmayı etkilemez.yaşadığı süre içersinde çabuk ürer ve kuşun kas sistemini yemeye başlar. belirtileri:kuş gündüz 2 ayak üstünde kanat altı yaparak uyumaya başlar.yemle oynar fakat yiyemez. oldukça zayıflamıştır ve göğsü bıçak sırtı gibi olmuştur.tedavisi:bu kuşa artık kesin gidici gözüyle bakılır.daha doğrusu ne yapacağını bilmeyen kişiler böyle düşünür.
Önemli olan bu kuşu bu seviyeye geitrmemektir.bunun içinde her hafta düzenli olarak kuşun suluğunda sirke bulundurulması gerekir.çünkü sirke güçlü antiseptik etkisiyle özellikle barsakta olmak üzere mikropların oluşmasını engelleyecektir.hasta kuşa gelelim.kuşun durumu çok vahimse ilk müdahale olarak ağzına 1 damla elma sirkesi damlatın.(1 damla.aksi takdirde tedaviyede gerek kalmaz)sonra kuşu kafesine geri koyun ve suluğuna 3 4 damla kadar sirke damlatın.muhakkak elinizde ZOLAX(flukonazol etken maddeli)olmalıdır.bu ilaç
en son 40 tl idi.sgk sı olanlar sağlık ocaklarından karnelerine yazdırarakta teemin edebilirler.sonra bu zolaxıniçinden bir kapsül alın ve bu kapsülün çeyreğini suluktaki sirkeli olan su ile karıştırın.suluktaki suyu 2bilemediiz 3 günde bi değiştirin.tedaviye 1 hafta 10 gün kadar devam edin.normal şartlarda hasta olan kuşağzına sirke damlatıldıktan sonraki gün dirilecektir.sonrası mantar hücresini yok etmekle geçer.suluktaki suher zaman sert kalmalıdır.herkese geçmiş olsun.umarım daha fazla bu hastalıktan kuş kaybetmeyiz.