Doğa Kuşları | Saka | Flurya

İskete Kuşu

17 Şubat 2018 Cumartesi

8 Adımda Saka Kuşunu Tanıyalım!


SAKA KUŞU

Tanımı? Morfolojik Yapısı? Cinsleri? Yasadığı Yerler? Beslenme Biçimi? Ömrü? Cinsiyet Ayrımı? Üretimi?

1-Tanım:

Saka kuşu (carduelis carduelis, european goldfinch eng.) ispinozgiller familyasından taneci, ötücü bir kus türü .

2-Morfolojik Yapı:

Yüzün ön kısmında kırmızı renkli maske , kanat teleklerinin yanlarındaki sari şerit ve göz ve basın üstünden boyun altına kadar uzanan siyah bir atkı bulunur.Vücut kahve tonlarında tüylerle bezenmiştir,kanat telekleri siyah ve üstünde beyaz benekler mevcuttur,kuyruk yine siyah ve uç kısmında 4-6 adet beyaz benek(badem)bulunur,karin altı beyazdır,renk ana hatları ile böyle olmakla beraber mevsim cins ve beslenme rejimine göre değişiklik gösterebilir.

3-Cinsleri:

Her yöreye ait yerli sakalar olmakla beraber göçle gelen değişik cinsleri de mevcuttur.
Anadolu sakası(kömürcü, dikencik, kınalı):

4-Yasadığı yerler:

Avrupa, Bati Asya ve Kuzey Afrika , fundalıklar, makilikler,Sibirya stepleri,dikenlik açık alanlar ve akarsu basları.Şehir yaşamına da uyum sağlayanlar mevcuttur.

5-Beslenme biçimi :

Senelik bitki türlerinin tohumları,çeşitli meyveler,küçük böcek larvaları(seyrek),özellikle dikenli bitkilerin yağlı ve yüksek protein içeren tohumları ile beslenir,temel olarak taneci gaga yapısına sahiptir.

6-Ömrü:

Doğal ortamında 6-8 yıl, kafes şartlarında 14 seneye kadar yasayanı mevcuttur.

7-Cinsiyet ayrımı:

Erkekler iri, parlak tüylü,daha uzun gagalıdır,kına renkli maskesi göz dikey hizasının arkasına kadar uzanır,gaganın basla birleştiği bölümdeki bıyık benzeri tüyler siyah renklidir,ayrıca kanatların beden ile birleştiği bölümdeki üst yüzey tüyleri erkeklerde koyu dişilerde kahverengine kaçar.

Geç ilkbahar Nisan Mayıs ayları,senede 4 karina kadar yavru verebilirler,fincan büyüklüğündeki yuvaya 4-6 adet yumurta yapar genelde hepsini doldurur 14. günde yavrular yumurtadan çıkar .Yavrular yumurtadan çıktıktan 15 gün sonra yuvadan uçar .İlk basta yüz alin ve ense tüyleri boz renklidir ilk tüyde normal rengini alır.

8-Üretim:

Kafes şartlarında üretim zordur, kanaryayla melezlenerek yavru alınmaktadır.

Saka kuşu hakkında diğer yazımızı okumak için tıklayınız

    Choose :
  • OR
  • To comment
Hiç yorum yok:
Write yorum